Bordshockeyn och ishockeyspelets historia

Hockeyspel historia

Det allra första ishockeyspelet uppfanns redan 1939. Bakom spelet stod journalisten Bernt Unger och han sålde sin prototyp och tillhörande patent till företaget AB Aristospel i Stockholm. Spelet utvecklades sedan vidare av bröderna Klas och Henrik Widegren.

Tyvärr kom sedan andra världskriget och spelet utvecklades inte vidare förrän 1945 då Aristospel blev ensamma på marknaden med sitt hockeyspel. Försäljningen nådde osannolika höjder och det utvecklades snabbt i nya modelle. Spelen såldes i hundratusentals exemplar och exporterades till och med utomlands. Eftersom plasten ännu inte var så utvecklad så bestod spelen av trä och metall. Spelarna i hockeyspelen var till exempel platta plåtfigurer.

Stiga kliver in på marknaden

När patentet gick ut 1957 så klev den kommande giganten in i leken. Stiga sålde det första exemplaret av sitt hockeyspel samma år. Stiga hade tagit steget till ett samarbete med den store svenske hockeyspelaren Sven Tumba Johansson som gjorde bra PR för både företaget och produkten.

Efter det blev ingenting sig likt på marknaden för bordshockey. Ingen har efter Stigas entré ens varit i närheten av att konkurrera med jätten. Stiga utvecklade spelet från det trä och metallbaserade spel som det var tidigare till att bli det hockeyspel som vi känner till idag. Istället för raka spår som spelarna åkte i så blev det nu böjda banor och spelmöjligheter bakom målet.

Fortfarande, 80 år efter att det första hockeyspelet gjorde entré så tillverkas fortfarande virka 100 000 hockeyspel varje år. Snacka om att något så enkelt verkligen har gjort succé. Förutom i de hockeyintresserade länderna i Europa så är bordshockey stort även i Nordamerika nuförtiden.

Bordshockey som sport

Det är inte världens mest kända sport, men det är faktiskt likväl en sport. Idag finns tjugo bordshockeyförbund världen över och det arrangeras återkommande tävlingar och mästerskap flera gånger om året. Det svenska bordshockeyförbundet (SBHF) bildades 1987. Fem år tidigare hade det första svenska mästerskapet i bordshockey spelats. Segraren där hette Göran Agdur.

Den allra första världsmästaren i bordshockey heter Mikael Kratz och spelade under turneringen för klubben Orsa HSK.

Visste du att: Det första världsmästerskapet i bordshockey spelades 1989 i den stora hockeyarenan Globen i Stockholm.